Det började en midsommarafton, året var 2018. Vi satt och samtalade med vår vän Olof, KRAV-ivrande storbonde på Den gröna fabriken i Vellinge. Olof satt inne på ett stort lager färsk vitlök – lite för stort faktiskt. Vad gör man med kopiösa mängder små, vita knölar?
”Vi gör dem svarta”, kläckte någon ur sig.
För vi visste att det fanns en mystisk smaksättare som kallades för ”black garlic”, och nästkommande dagar nördade vi ner oss i processen för att tillverka just sådan.
Sagt och gjort! Vi köpte ett par små maskiner från Asien och började experimentera. Slutresultatet varierande i kvalitet, men folk blev ändå nyfikna och ville prova. Olof sålde experimenten på Bondens marknad i Malmö under hösten. Det fanns ett uppenbart intresse.
I mars 2019 startade vi ett aktiebolag, beställde en större fermenteringsmaskin och byggde produktionslokal. Vänner och familj hjälpte till med förpackningsdesign, loggor, packning, produktion och annat som hör till.
Ett litet företag hade sett dagens ljus. Vi kallar oss för Food Bros.