EKOLOGISK RÅVARA
Bara den bästa vitlöken
För att göra den bästa svarta vitlöken krävs den bästa vita vitlöken. Vi samarbetar med Den gröna fabriken i Vellinge som odlar all vår råvara, ekologiskt och KRAV-certifierat.
Utvalda sorter planteras
Det är en hyggligt lång resa innan vitlöken kan bli till svart vitlök. I november planterar Olof och Elin på Den gröna fabriken alla vitlöksklyftor. De sätts i mark som redan innan planteringen förberetts under året med en klöverrik gröngödsling. I januari/februari brukar de dyka upp ur jorden. Sen måste de växa till sig.
Skörd i juli
Redan i maj/juni brukar Olof och Elin sälja lite av sin vitlök som färsk – en utsökt primör! Men för att vitlöken ska bli bra svart vitlök behöver den vara fullväxt och sedan torkas. I juli brukar det bli skördedags på fabriken.
I augusti börjar vår resa
När vitlöken har torkat färdigt, först i solen på fältet och sedan svalt och luftigt inomhus så hämtar vi de finaste lökarna ur skörden, och den svarta processen kan börja!