Det är dock på senare år jag med lite experimenterande och forskande insett den verkliga kraften i denna svarta råvara.
Lite förenklat kan man säga att i nästan alla rätter som innehåller vitlök och lök funkar det att tillsätta svart vitlök.
Det är dock på senare år jag med lite experimenterande och forskande insett den verkliga kraften i denna svarta råvara.
Lite förenklat kan man säga att i nästan alla rätter som innehåller vitlök och lök funkar det att tillsätta svart vitlök.
Se den svarta vitlöken inte bara som en supergod smaksättare i sig själv utan även som en smakförstärkare och boost i matlagningen. Ibland kan exempelvis vissa rätter sakna ”kropp” eller inte kännas helt kompletta… då är det många gånger umami (den 5:e grundsmaken) som saknas. Umami hittar man i till exempel parmesan, soja, miso, svamp, tomatpuré… och svart vitlök. Det är den härliga känslan när smaken hänger kvar i munnen och ger en djup och rik smakbild.
Så prova dig fram och använd svart vitlök både som en god smaksättare men också för att ge dina rätter en rundare och djupare smak.
Varför inte mosa ett par klyftor i din köttfärssås, krämiga pasta sås, potatisgratäng eller köttbullar.
Och kanske prova det i en asiatisk nudelsoppa eller pensla din kyckling med honung, soja och svartvitlök. Möjligheterna är oändliga. Och jag lovar att det smakar fantastiskt.
Här följer några recept som ni kan prova men lås er inte bara vid dessa utan låt fantasin flöda…