Genom att fortsätta använda sajten godkänner du att vi använder oss av cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer i vår integritetspolicy.

LAGA MAT MED SVART VITLÖK

En fantastisk smakförstärkare

Svart vitlök är fullpackad med umami och passar utmärkt i massor av olika maträtter och sammanhang. Jag har i 25 år arbetat som kock i olika restauranger och blev kär i svart vitlök hösten 2012 när jag fick smaka en klyfta på en matmässa i Köpenhamn. Här kan ni ta del av flera av mina recept. /Björn Nilsson, kock

Den breda användningen

Efter att jag upptäckte svart vitlök på matmässan använde jag det i allt från majonnäser till marinader.

Det är dock på senare år jag med lite experimenterande och forskande insett den verkliga kraften i denna svarta råvara.

Lite förenklat kan man säga att i nästan alla rätter som innehåller vitlök och lök funkar det att tillsätta svart vitlök.

Var inte rädda - experimentera!

Se den svarta vitlöken inte bara som en supergod smaksättare i sig själv utan även som en smakförstärkare och boost i matlagningen. Ibland kan exempelvis vissa rätter sakna ”kropp” eller inte kännas helt kompletta… då är det många gånger umami (den 5:e grundsmaken) som saknas. Umami hittar man i till exempel parmesan, soja, miso, svamp, tomatpuré… och svart vitlök. Det är den härliga känslan när smaken hänger kvar i munnen och ger en djup och rik smakbild.

Rundare och djupare smak

Så prova dig fram och använd svart vitlök både som en god smaksättare men också för att ge dina rätter en rundare och djupare smak.

Varför inte mosa ett par klyftor i din köttfärssås, krämiga pasta sås, potatisgratäng eller köttbullar.

Och kanske prova det i en asiatisk nudelsoppa eller pensla din kyckling med honung, soja och svartvitlök. Möjligheterna är oändliga. Och jag lovar att det smakar fantastiskt.

Här följer några recept som ni kan prova men lås er inte bara vid dessa utan låt fantasin flöda…

Svart vitlöksmarinad med espresso och honung

Författare: Björn Nilsson

Ingredienser

  • 8 klyftor svart vitlök
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk honung
  • 1 dubbel espresso (om du inte har det går det bra med 1/2 dl riktigt stark kaffe eller 1 msk Nescafé)
  • nymald svartpeppar

Instruktioner

  • Kör allt i en mixer/ matberedare.
  • Marinaden funkar fint att marinera både griskött och kyckling i. Även utmärkt att använda som glaze och pensla köttet när man grillar.

 

Black garlic mayo

Författare: Björn Nilsson

Ingredienser

  • 2 stora äggulor
  • 3 klyftor Ekologisk Black Garlic (mosade i 1 msk vatten)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl matolja
  • salt & peppar

 

Black garlic paste

Instruktioner

  • Mosa ett par klyftor black garlic i lite vatten till en paste.
  • Rör ned i nykokt pasta med smör, riven parmesan och svartpeppar.

Klibbiga sobanudlar med rostad vitlök, svart vitlök, soya och sesam

Författare: Björn Nilsson

Ingredienser

  • 400 g sobanudlar
  • 1 st vitlök
  • 5 klyftor svart vitlök
  • 50 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk rostad sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • olivolja

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 220 grader. Skär en bit av toppen av den hela vitlöken, ringla på lite olivolja och slå in den i ett foliepaket. Rosta i ugnen i 35-40 minuter. Låt sedan svalna något.
  • Koka sobanudlarna 1 minut mindre än anvisningarna på paketet. Låt dem rinna av i durkslag och kyl dem snabbt i isvatten. Låt dem sedan rinna av ordentligt i durkslag igen.
  • Kläm ut de rostade vitlökarna ur sitt skal på en skärbräda och tillsätt den svarta vitlöken. Hacka med en kniv till en puré.
  • Värm en panna och rosta sesamfröna lätt tills de fått lite lätt ljusbrun ton. Tillsätt smör och vitlökspurén i pannan. Stek detta lätt i 2 minuter.
  • Tillsätt sedan sobanudlarna, sojan, ostronsåsen och sesamoljan. Värm och sväng rumt allt ipannan. Klart!

 

Oliv & Svart vitlökstapenade

Författare: Björn Nilsson

Ingredienser

  • 200 g urkärnade svarta oliver
  • 4 klyftor svart vitlök finhackat
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad kapris
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk färskpressad citron
  • Citron zest
  • Nymald svartpeppar

Instruktioner

  • Blanda alla finhackade ingredienser. (Går utmärkt att både hacka förhand eller i en matberedare) Smaka av med citron, olivolja och peppar.

 

Black garlic marinad

Författare: Björn Nilsson

Instruktioner

  • Mixa ett gäng black garlic med soya, sriracha, honung och vinäger.
  • Pensla en kyckling och grilla den i ugnen i 180-200 grader.
  • Ta ut och pensla flera gånger under tillagningen och skruva upp tempen mot slutet så det nästan bränner skinnet och karamelliserar!
has been added to the cart. View Cart